W tym małym dzbanuszku kryje się niepowtarzalny urok. Wystarczy spojrzeć na jakikolwiek model kawiarki – rozmiar w sam raz do ręki, piękny kształt. To dzięki niej przyrządzimy niezwykle aromatyczną kawę.
To ona też wymaga od nas pewnego rytuału i kilku minut czekania na fantastyczny, mocny, gorący napój. Stosunkowo tania, łatwa w utrzymaniu i zapewniająca pyszną kawę. Kawiarka, zwana też kafeterią, kafetierką, kafeterką, moką, makinetką, czy kawiarką włoską, podbija nasze serca – dlaczego?
Zobaczmy!
Jak wygląda i jak działa kawiarka?
Kafetierka to rodzaj ciśnieniowego ekspresu do kawy. Z wyglądu przypomina prosty dzbanuszek, w środku mieści jednak kilka części. U samego dołu znajduje się pojemnik, do którego wlewa się wodę. Następnie mamy lejek z sitkiem na zmieloną kawę. Od górnej części dzbanuszka, wyposażonej w charakterystyczny dzióbek, dzieli go uszczelka.
Jak działa taka kafetiera?
Makinetkę napełnioną wodą i kawą stawia się na palniku. Po kilku minutach gorąca woda pod wpływem ciśnienia przedostaje się przez kawę do górnej części urządzenia. W ten sposób uzyskujemy gotowy, niezwykle aromatyczny, mocny napar.

Stalowe kawiarki czy aluminiowe?
W sklepach znajdziemy kawiarki wykonane ze stali lub z aluminium. Niekiedy górna część dzbanuszka wykonana jest też ze szkła lub ceramiki.
Czy wpływa to na smak kawy?
Wszystkie materiały użyte do produkcji kafeterii muszą przejść szereg testów potwierdzających wysoką jakość i bezpieczeństwo dla zdrowia człowieka. Można się jednak spotkać z opinią, że kawa z kawiarek aluminiowych ma gorszy smak od tej z kawiarek stalowych.
Skąd może się brać to przekonanie?
Prawdopodobnie stąd, że myjemy kawiarki z użyciem detergentów! Tymczasem producenci zalecają mycie samą wodą – dzięki temu nie uszkodzimy powłoki chroniącej powierzchnię.

Jaką kawiarkę wybrać i kupić?
Jeśli zastanawiasz się, którą kawiarkę wybrać: stalową czy aluminiową, warto wiedzieć, czym jeszcze się różnią. W kawiarce stalowej zaparzymy 2, 4, 6 albo 10 filiżanek kawy. Z kolei z kafetierki z aluminium pozyskamy 1, 2, 3, 6, 9 albo 18 filiżanek naparu.
Kawiarki do stosowania na kuchence i elektryczne
Większość kawiarek, jakie napotkamy w sklepach, przeznaczonych jest do stosowania na palnikach gazowych, elektrycznych lub indukcyjnych. Dla wielbicieli bardziej nowoczesnych rozwiązań jednak również znajdzie się coś odpowiedniego: kafetiery elektryczne. Działają podobnie jak czajnik bezprzewodowy – podłączamy je do prądu, przygotowujemy wodę i kawę i stawiamy dzbanuszek na specjalnej podstawie.
Która kawiarka będzie lepsza: tradycyjna, czy też elektryczna?
Choć zwolennicy bardziej tradycyjnych rozwiązań z pewnością już sobie odpowiedzieli na to pytanie, to jednak trzeba przyznać, że nowoczesność ma swoje zalety:
- Elektryczna kawiarka jest wyposażona w automatyczny wyłącznik (gdybyż tylko te tradycyjne taki miały! Autorka artykułu nie spaliłaby dwóch swoich uroczych kafetierek!),
- Po przyrządzeniu kawa podgrzewana jest w dzbanuszku jeszcze przez 30 minut.
Kawiarka na indukcję
Kafetiera na indukcję zasługuje na to, by poświęcić jej nieco więcej uwagi. W naszych kuchniach przecież coraz częściej znaleźć można kuchenkę indukcyjną.
Co wyróżnia taką kawiarkę?
- Jest wyprodukowana ze stali nierdzewnej,
- Zawiera ferromagnetyczne dno (co można sprawdzić, znajdując specjalny znaczek),
- Dno to jest idealnie gładkie,
- Średnica dna musi wynosić co najmniej 9 centymetrów, a dla niektórych modeli kuchenek indukcyjnych – nawet 12 centymetrów.
Jaka kawa do kawiarki?
Kawosze wiedzą, że do każdego rodzaju naparu najlepsza jest kawa świeżo mielona (już sam jej zapach stanowi wstęp do delektowania się smakiem!). Do moki najlepsza będzie kawa wypalona nieco bardziej niż na dripa, ale mniej niż na espresso. Im drobniej zmielona kawa, tym dłużej będziemy czekać na gotowy napój.

Parzenie kawy w kawiarce / Przepis
Na początku powiedzieliśmy, że zaparzanie kawy w kafetierce to pewien rytuał.
I oto, jak wygląda nasz przepis na pyszną kawę z kawiarki:
- Wlej wodę do dolnego pojemnika.
- Połóż na niego lejek z sitkiem i nasyp kawy.
- Połóż uszczelkę i zakręć górną część.
- Teraz wystarczy poczekać 4 – 7 minut.
Kiedy kawa jest gotowa? Gdy tylko usłyszymy bulgotanie i syczenie – to znak, że makinetkę trzeba zdjąć z palnika.
Ile można czekać?
Jeśli czekasz zwykle na swoją kawę dłużej niż 7 minut, wypróbuj te dwa sposoby (razem lub osobno):
1. Używaj grubiej zmielonych ziaren (woda szybciej przez nie przepłynie) lub też
2. Do dolnego zbiorniczka zamiast zimnej, wlej ciepłą wodę.
Fusy po zaparzonej w kawiarce kawie możesz wykorzystać jako peeling kawowy na cellulit lub maseczkę z kawy do twarzy.
Ile kosztuje dobra kawiarka?
Cena kawiarek
Kawiarki należą do najtańszych ekspresów ciśnieniowych. Ich cena zaczyna się od kilkunastu złotych, choć najdroższe, designerskie modele mogą kosztować nawet ponad 1000 złotych. Cena kawiarki zmienia się także ze względu na to czy wybierzesz model elektryczny czy na indukcję. Ceny wtedy mogą wahać się od 100 zł do nawet 600 zł.
![]() | Kawiarki do kawy / Porównaj ceny: |
Ceneo Skąpcu |
Gdzie kupić dobrą kawiarkę?
Producenci najpopularniejszych kawiarek
Kafetierki znajdziemy w ofercie takich marek jak Bialetti, Florina, Forever, Gat, Top Moka, Mukka czy IKEA.
Recenzje i opinie o kawiarkach
Jesli macie w domu dobrą kawiarkę to zachęcamy Was do przedstawienia recenzji swojej kawiarki. Wasze opinie i praktyczne informacje z pewnością pomogą odpowiedzieć na kluczowe pytanie o to jaką kawiarkę wybrać i kupić. Pamiętaj, że Twoje opinie się liczą!
Miałam kiedyś taką małą, włoską kawiarkę, ale niestety spaliłam. 😛 Szukam teraz innej, ale zawsze widzę z takiego byle jakiego metalu, a tamta była taka porządna, że mogła służyć do samoobrony. Ktoś, gdzieś, coś? 🙂
Julita, widziałam kiedyś w Lidlu taką kawiarkę z grubego metalu, możesz popatrzeć.
Chętnie bym spróbowała kawy z kawiarki, bo nigdy nie piłam, a wszyscy w otoczeniu się zachwycają, jaka dobra. Ja mam akurat zaparzacz i nie wiem, rzeczywiście jest aż taka różnica w smaku?
Ja robię kawę z kwiarki od niedawna, wcześniej miałam styczność tylko z ekspresami przelewowymi, stąd pytanie – czy to normalne, że espresso z kawiarki nie ma pianki? Może za krótko gotuję?