Kawa żołędziowa jest produktem naturalnym, stosunkowo mało rozpowszechnionym na terenie naszego kraju. Nawet zapaleni bariści często nie słyszeli o tym produkcie, mimo iż kilkaset temu kawa ta była spożywana w dużych ilościach przez naszych przodków. Przez lata zebrała szeroką szerzę fanów, rzekomo na czele z Fryderykiem Chopinem. Same żołędzie stanowią często wykorzystywany produkt spożywczy w procesie wytwarzania innych napojów oraz pokarmów. Kawa z żołędzi jest świetną alternatywą dla klasycznych napojów kofeinowych.
Kawa z żołędzi – właściwości
Kawa żołędziówka posiada charakterystyczny, intensywny smak, ciemny kolor oraz silny aromat. Jej skład opiera się w dużej mierze na prażonych żołędziach (często przerabianych w procesie ekologicznej produkcji), kardamonu, imbiru, goździków oraz cynamonu- a więc dodatków, które najlepiej komponują się ze swoistym smakiem kawy z żołędzi.
Żołędzie zawierają liczne substancje odżywcze pod postacią witamin oraz składników mineralnych. Kawa żołędziówka dostarcza więc spore ilości potasu, magnezu, wapnia, miedzi, manganu, żelazu oraz cynku. Ponadto, jest źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Jest również uboga w sód. Jej spożycie umożliwia dostarczenie organizmowi białka, jedno- oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także dużej ilości węglowodanów.
Żołędziówka jest napojem pozbawionym kofeiny, dlatego stanowi świetne rozwiązanie dla osób zmagających się z nadciśnieniem lub cierpiących na schorzenia przewodu pokarmowego. Może być również spożywana przez dzieci oraz osoby na diecie, które pragną ograniczyć podaż nadprogramowych kalorii. Posiada ona również liczne właściwości prozdrowotne.
Dlaczego warto pić kawę z żołędzi?
Kawa z żołędzi zawiera dużą ilość substancji antyoksydacyjnych, które- poprzez zwalczanie wolnych rodników- pomagają zniwelowanie procesów zapalnych toczących się w organizmie. Ponadto, działanie to ma efekt antynowotworowy i opóźniających starzenie się organizmu. Do organizmów przeciwutleniających zawartych w kawie żołędziowej zaliczamy polifenole, polisacharydy oraz witaminy i składniki mineralne.
Ponadto, udowodnione zostało, iż spożywanie żołędzi wykazuje działanie neuroprotekcyjne, a więc niwelujące ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Do takich schorzeń zaliczamy między innymi chorobę Alzheimera oraz chorobę Parkinsona.
Kawa z żołędzi – przygotowanie
W celu przygotowania jednej szklanki kawy żołędziowej, zaleca się zalanie jednej łyżeczki produktu wrzątkiem oraz odczekaniu kilkunastu minut na zaparzenie napoju. Nie zaleca się spożywania więcej niż dwóch filiżanek tej kawy dziennej, choć napój nie zawiera w sobie kofeiny.
Kawa świetnie komponuje się z takimi dodatkami, jak przyprawy orientalne, cukier oraz miód. Kawa z żołędzi nie jest łatwa do kupienia w sklepach stacjonarnych, jednak stosunkowo łatwo zamówić ją przez Internet lub za pośrednictwem specjalistycznych dostawców. Można ją również przygotować samodzielne w warunkach domowych, choć jest to stosunkowo czasochłonny oraz pracowity proces.