Domowa mrożona kawa z lodami, wersja fit i nie tylko!

Kawa mrożona – pełna smaku i aromatu. Pyszna, orzeźwiająca i dodająca energii znana także jako Ice coffee.

Idealna na lato, ale nie tylko!

Łatwa w przyrządzeniu.
Kilka sztuczek i już możemy wprawić w zachwyt swoich gości.

Kawę mrożoną z całą pewnością warto wypróbować!

Zacznijmy więc od tego, co najważniejsze.

Kawa mrożona
Kawa mrożona

Kawowa baza

Do przyrządzenia kawy mrożonej najlepiej jest użyć łagodne mieszanki, a więc raczej kawę Arabica niż Robusta.

Choć ice coffee to „prawie deser”, to jednak nie można zapominać o tym, że to smak kawy jest tu najważniejszy i to on powinien dominować. Nawet jeśli do jej wykonania użyjemy kawy rozpuszczalnej, to ona właśnie powinna królować smakiem.

Pozostałe dodatki mają tylko nadać jej apetycznego wyglądu i podkreślać jej moc.

Jaka jest idealna baza do kawy mrożonej?

Do mrożonej kawy najlepiej wykorzystać bazę w postaci espresso. Głęboka, brązowa barwa i kremowa pianka o wysokości 3 – 4 milimetrów będzie świadczyć o tym, że jest ono odpowiednio przyrządzone.

To tylko jeden z sekretów, które podpowiedzą jak przyrządzić i zrobić domową mrożoną kawę z lodami lub z innymi dodatkami.
Czytaj dalej aby poznać je wszystkie!

Temperatura kawy mrożonej

Czy do mrożonej kawy użyć schłodzonego, czy gorącego naparu?

Wszystko zależy od tego, w jakiej wersji ją przyrządzamy:

  1. Do kawy mrożonej z lodami możemy użyć ciepłej kawy (po rozpuszczeniu się, nadadzą jej kremową konsystencję).
  2. Do kawy mrożonej z przyprawami najlepiej użyć gorącej kawy, aby mogły się w niej rozpuścić. Następnie schładzamy napój kostkami lodu.

Dodatki

Jak wspomnieliśmy, dodatki do kawy mrożonej mają tylko podkreślić jej smak i nadać jej apetyczny wygląd.

Jednak bez nich kawa mrożona straciłaby swój urok (no i smak)!

Oto więc lista dodatków, jakie warto wypróbować:

  1. Mleko (zwykłe od krowy, ale też skondensowane, kokosowe, sojowe, migdałowe),
  2. Śmietanka,
  3. Bita śmietana,
  4. Cukier (biały, brązowy) lub też
  5. Stewia, ksylitol, erytrytol,
  6. Miód,
  7. Aromatyzowane syropy,
  8. Lody,
  9. Posypki,
  10. Polewy.

Cold brew – kawa “parzona” na zimno

Ciekawym przykładem mrożonej kawy doskonałej na letnie upały jest napój zwany cold brew.

Grubo lub średnio zmielone ziarna kawy zalewamy zimną (!) wodą i pozostawiamy na 24 – 72 godzin.

Co jakiś czas mieszamy.

W rezultacie uzyskujemy napój o przyjemnej konsystencji, który pozbawiony jest goryczy, za to zawiera sporą dawkę kofeiny.

Kawa parzona na lodzie

Kawa parzona na lodzie to kolejny interesujący napój.

Czym się wyróżnia?

Przyrządzamy ją w dripie.

Do naparu dodajemy nieco mniej wody niż zwykle, a gotowy napój spływa do naczynia, w którym umieszczamy wcześniej kostki lodu. Taka kawa jest klarowna i przypomina konsystencją likier.

To gratka dla wielbicieli oryginalnych kaw!

Możemy nią także zachwycić naszych gości, którzy nie mięli okazji spróbować niczego innego niż zwykła mała czarna.

A teraz pora na kilka przykładowych przepisów na kawy mrożone.

Kokosowe frappe

Składniki:

  1. 1 filiżanka espresso,
  2. 150 ml mleka kokosowego,
  3. 5 kostek lodu,
  4. 1 kostka ciemnej czekolady.

Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu i zalewamy je zimnym mlekiem kokosowym. Na koniec dodajemy espresso i dekorujemy całość startą czekoladą.

Iced Greek Coffee

Składniki:

  1. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  2. Woda (zimna!),
  3. Mleko,
  4. Kostki lodu,
  5. Cukier.

W shakerze mieszamy przez 30 sekund kawę, wodę, kostki lodu i cukier. Gdy na wierzchu pojawi się pianka, przelewamy całość do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu.

Dolewamy wody i mleka do smaku.

I jeszcze coś dla tych, którzy chcą się delektować smakiem mrożonej kawy bez wyrzutów sumienia.

Kawa mrożona fit

Aby zrobić w domu kawę mrożoną fit potrzebne nam będą następujące składniki:

  1. Filiżanka kawy,
  2. Woda lub mleko,
  3. Ksylitol do smaku,
  4. Cynamon,
  5. Kostki lodu.

Kawę wraz z ksylitolem i cynamonem wsypujemy do shakera i zalewamy wodą tak, by wszystkie składniki były zakryte. Potrząsamy shakerem 2 minuty, a następnie przelewamy uzyskany napój do wysokiej szklanki z kostkami lodu.

Dolewamy wody lub mleka.

A jakie są Wasze przepisy na domową kawę mrożoną fit? Dajcie znać w komentarzach!

Wisienka na torcie, czyli jak zachwycić gości

Samo wykonanie kawy mrożonej nie jest trudne, a wykorzystanie kilku sztuczek i dodatków może sprawić, że stanie się prawdziwą atrakcją.

Jak zrobić kawę mrożoną, która wprawi naszych gości w zachwyt?

  • Zrób kostki lodu z kawy – gdy dodasz je później do ice coffee, podkreśli jej smak, zamiast ją rozcieńczyć,
  • Kostki lodu z mocnej kawy możesz też po prostu wrzucić do zimnego mleka,
  • Przed podaniem kawy mrożonej włóż szklanki do zamrażarki,
  • Świetnym dodatkiem do ice coffee będą świeże, zmiksowane owoce (truskawki, maliny, jagody, banany),
  • Mięta lub plasterki pomarańczy sprawią, że kawa nabierze świeżości i obłędnego zapachu!

Na koniec mamy dla Was kilka sposobów i przepisów na mrożoną kawę:

Drodzy fanatycy, którzy wiecie, że mrożona kawa to jeden z ulubionych rodzajów przyrządzanej na świecie kawy – nie wiem czy wiecie ale pisano o tym w czasopiśmie „Poradnik restauratora” już w 2008 roku o czym więcej dowiedzie się tutaj – dziękujemy Wam za to, że jesteście i zachęcamy Was do dzielenia się swoimi przepisami i opiniami w komentarzach. Im więcej porad i przepisów na mrożoną kawę tym lepiej dla nas wszystkich. Dzielmy się swoją wiedza i doświadczeniem na temat mrożonej kawy!

5 komentarzy

  1. Taka kawa to najlepsza z mlekiem 3,2%, do tego oczywiście bita śmietana… To jest dopiero petarda. Frappe jak dla mnie najlepsza.

  2. Ja mam bardzo prosty przepis na kawę mrożoną, ale zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje. 😉 Zaparzam kubek kawy (najlepiej, jak mamy espresso, ale parzona „po turecku” też może spokojnie być). Studzę i wstawiam do lodówki. Mieszam pół na pół z mlekiem 3,2 proc. i wrzucam do środka jedną lub dwie gałki lodów waniliowych.

  3. Ostatnio do kawy mrożonej kupiłam to mleko dla baristów 3,4%, ale szczerze różnicy nie widze. Mleko wiadomo, musi być tłuste by je dobrze spienić, ale moim zdaniem nie trzeba kupować specjalnego. Lepiej zainwestować w dobrą kawe, jakąś arabike z Kolumbii czy coś 😉

  4. O matko! Uwielbiam taką kawę z lodami. Moje ulubione to toffi. Taka kawa to świetny deserek w ciągu dnia. Oczywiście dodaje sobie na koniec bitą śmietanę.

  5. Ja robię takiego kawowego sheka. Dużo lodów waniliowych, czekolada i kawa. Niebo w gębie i to nie tylko latem.

Dodaj swoją opinie

Navigate