Jak zrobić kawę latte? Przepis na najlepszą kawę latte!

Rozkosznie puszysta pianka i mocny smak espresso złagodzony dużą ilością mleka. Delikatna, a jednocześnie dodająca energii. Ciesząca nie tylko zmysł smaku, ale też wzroku! Kawa latte to włoski napój kawowy, który od lat gości w naszych kawiarniach i kusi gęstą pianką i wspaniałym smakiem.

Jak zrobić latte w domu? Jak powinna wyglądać idealna caffe latte?

Tego wszystkiego dowiecie się już za chwilę.

Jak zrobić kawę latte?

Do wykonania kawy latte potrzebne są przede wszystkim 2 składniki: filiżanka espresso i spienione mleko. Jak łatwo się domyślić, każdy szczegół ma tu jednak znaczenie: kawę i mleko dodajemy tu w proporcji 1 : 2, a grubość pianki powinna wynieść co najmniej 1 centymetr.

Zobaczmy teraz, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę, by powstało idealne caffe latte.

Kawa latte
Kawa latte / Jak ją zrobić? Przepisy i porady!

Kawa do latte

Choć sama kawa w latte stanowi mniejszość, to dobrze wiemy, że to właśnie ona jest najważniejsza. Osoby, które preferują kawę o łagodniejszym smaku, chętniej sięgną po ziarna z większą przewagą arabiki. Z kolei kawosze ceniący sobie mocny smak kawy, powinni wybrać mieszanki z dużą zawartością robusty.

Przejdźmy teraz do samego espresso.

Jakie powinno być espresso do kawy latte?

Espresso do latte można przyrządzić w ekspresie do kawy lub też w kawiarce. Powinno ono mieć ciemny kolor, a jego zwieńczeniem jest gęsta crema – pianka o orzechowym kolorze, bez dużych bąbelków, utrzymująca się na powierzchni nawet 5 minut.

Mleko do caffe latte

Choć zwykło się uważać, że im większa zawartość tłuszczu w mleku, tym lepiej uda nam się je spienić, nie do końca tak jest. Najlepsze mleko do spieniania do kawy latte powinno mieć około 3,5% tłuszczu. Mleko 7,5%, czy skondensowane będzie zbyt gęste i trudne do spienienia.

Co ciekawe, caffe latte możemy z powodzeniem przygotować także z mlekiem sojowym, owsianym, migdałowym i kokosowym.

Spienianie mleka, czyli jak uzyskać idealną piankę

Spienianie (teksturowanie) mleka uważane jest przez fachowców za prawdziwą sztukę. Idealna pianka powinna mieć gęstą i zwartą konsystencję, bez większych pęcherzyków powietrza. W dotyku ma być być kremowa i aksamitna.

Szklanki do kawy latte

Choć kawa latte podawana jest często w długiej, przezroczystej szklance, można też ją podawać w filiżance. W dobrej kawiarni możemy też poprosić o latte art, kawę ze wzorkiem na wierzchu pianki.

Zestaw szklanek caffe latteSzklanki do lattePorównaj ceny

Pora wreszcie przedstawić przepis na kawę latte.

A oto i on.

Jak zrobić latte
Jak zrobić pyszne latte samemu w domu? Sprawdź najlepsze przepisy!

Przepis na kawę latte

Espresso potrzebne do latte przyrządzamy w ekspresie lub kawiarce. Jeśli nie mamy takich sprzętów, zaparzamy po prostu mocną kawę, najlepiej ze świeżo zmielonych ziaren.

Składniki (na 2 porcje):

1 filiżanka espresso
2 filiżanki spienionego mleka

Sposób przyrządzenia:

Przygotuj kawę espresso. Podgrzej mleko i spień je przy pomocy specjalnego urządzenia do spieniania mleka lub miksera. Wlej do filiżanek kawę, a następnie, po łyżeczce, wlewaj mleko. Gotowe!

Caffe latte a latte macchiato

Obie te kawy są do siebie bardzo podobne. Różnią się tylko proporcjami i sposobem wlewania do szklanki poszczególnych składników. Jak przed chwilą podaliśmy, przyrządzenie latte polega na wlewaniu mleka do kawy. Podczas przygotowywania kawy latte macchiato postępujemy odwrotnie.

Zobacz jak kawę latte przyrządzają najlepsi:

Przepis na kawę latte macchiato

W przyrządzaniu latte macchiato główny szkopuł polega na tym, by w szklance widoczne były wyraźnie trzy warstwy: mleko, kawa i pianka.

Składniki:

1 filiżanka espresso (30 ml) lub mocnej kawy (50 ml),
Mleko o zawartości tłuszczu 3,5%,

Dla łasuchów dodatki: syrop smakowy, cukier, miód, starta czekolada, kakao, zmielone orzechy lub płatki migdałów.

Sposób przyrządzenia:

Zaparz kawę. Mleko podgrzej do temperatury około 50 – 60°C i spień je (mikserem, trzepaczką, spieniaczem do mleka). Jeśli wybierasz słodką opcję latte macchiato, to w tym momencie dodaj do mleka cukier, miód albo syrop smakowy.

Teraz wlej mleko do wysokiej szklanki. Po upływie minuty wlewaj ostrożnie, po ściance wcześniej zaparzoną kawę. W ten sposób powinny utworzyć się trzy warstwy. Od dołu: płynne mleko, następnie kawa i na samej górze – mleczna pianka.

Przed wypiciem wymieszaj kawę łyżeczką.

Jak zrobić kawę latte
Jak zrobić kawę latte? To bardzo proste. Sprawdź przepis i zrób latte w domu!

Najlepsze przepisy na kawę latte!

Dajcie znać jakie są Wasze ulubione przepisy na pyszną kawę latte. Śmiało w komentarzach dzielcie się swoimi wariacjami na temat przyrządzania i przepisów na latte!

Dodaj swoją opinie

Navigate