Kawa latte – jak zrobić?

Latte (o pełnej nazwie caffe latte) to napój kawowy, powstałych z połączenia równej objętości kawy oraz mleka. Wywodzi się z Włoch i cieszy ogromną popularnością na całym świecie- jest jednym z najczęściej zamawianych napojów w kawiarniach oraz regularnie przygotowywaną kawą w warunkach domowych.
Jak zrobić latte i co zawarte jest we wspomnianym napoju? W jakiej szklance podawać latte oraz jakie dodatki pasują do omawianej kawy? Jak zrobić latte w domu? Przeczytaj nasz artykuł, aby poznać odpowiedzi na powyższe pytania oraz stać się ekspertem w dziedzinie omawianej kawy! 

Kawa latte – przepis 

Jak zrobić kawę latte? Najlepiej byłoby wykorzystać do tego ekspres ciśnieniowy, idealnie taki, który został wyposażony w urządzenie służące do spieniania mleka. 

Kawą wykorzystywaną do procesu przyrządzenia latte musi być kawa zmielona. Należy więc przygotować porcję wspomnianego produktu, zaparzyć ją przy użyciu wybranego urządzenia oraz przelać do szklanki przeznaczonej do omawianego napoju. Czy da się zrobić caffe latte bez ekspresu ciśnieniowego? Oczywiście! W tym przypadku warto jednakże skorzystać z kawiarki.  

Kolejnym etapem jest spienienie mleka oraz dolanie go do tej samej szklanki. Wspomniana szklanka posiada zazwyczaj objętość około 250-300 ml, jest wysokim i przezroczystym naczyniem.  

Kawa latte – jak zrobić? 

Jak widać, proces przygotowania kawy latte w domu jest niezwykle prosty i sprowadza się tak naprawdę do połączenia przygotowanej porcji espresso ze spienionym mlekiem. Warto jednak pamiętać, że w zależności od indywidualnych preferencji, napój może zostać przyprawiony na wiele sposób. Często wybieranymi dodatkami stosowanymi podczas przygotowywania latte w domu, są między innymi cynamon, kakao, czekolada oraz miód.  

W sytuacji, kiedy pragniemy otrzymać latte o nieoc subtelniejszych walorach smakowych, warto wybrać określony gatunek kawy. Taki efekt pozwoli nam otrzymać kawa z przewagą arabiki. Jeżeli zdecydujemy się na użycie robusty, prawdopodobnie otrzymamy napar o znacznie wyraźniejszym smaku oraz nutach zapaachowych. Jednakże, jest to odmiana która idealnie pasuje do dodatku spienionego mleka.  

Latte macchiato  

W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o latte macchiato, a więc swojego rodzaju wariacji poprzednio opisywanego napoju.  

Latte macchiato podaje się w identycznej szklance jak w poprzednim przypadku. Ten napój także zawiera kawę oraz spienione mleko, dodatkową warstwą jest jednakże mleko niespienione, powstające na skutek częściowego rozwarstwienia pianki. Kawka oddziela te warstwy na skutek różnic gęstości omawianych cieszy. Latte macchiato jest więc napojem nie tylko pysznym, ale i przyjemnym dla oka, ze względu na swoją charakterystyczną trójwarstwowość.  

Oczywiście, ten produkt również może zostać doprawiony przez wybrane dodatki. Według savoir-vivre’u, należy jednak uprzednio zapytać gości, czy życzą sobie dodania do ich napoju dodatkowych przypraw oraz jakie smaki preferują. W przypadku kawy latte macchiato, zwykle świetnie sprawdza się obecność cynamonu, gorzkiej czekolady oraz miodu.  

Oceń:
[Wszystkie: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz