Kawa to doskonała baza. Sama w sobie jest pyszna, a wzbogacona aromatycznymi dodatkami może stać się wyjątkowym deserem (jak kawa z żółtkiem), pobudzającym „drinkiem” (jak kawa z cherry), środkiem na przyspieszenie odchudzania (jak kawa z olejem kokosowym), czy też napojem rozgrzewającym (jak kawa z chilli lub cynamonem). Nie wiem czy wiecie ale może też służyć jako skuteczny peeling na cellulit.
Choć zarówno przypraw, jak i innych dodatków do kawy, znajdziemy w sklepach całe mnóstwo, to nadal największą popularnością w zestawieniu z kawą cieszą się cukier i mleko lub śmietanka – ale i tutaj można podać je w oryginalny sposób.

Poniżej prezentujemy najciekawsze naszym zdaniem przyprawy, syropy, sosy i inne (często zaskakujące!) dodatki do kawy wraz z przepisami.
Klasyczne dodatki do kawy
Wielbiciele słodkich kaw powinni wiedzieć, że do kawy najlepiej stosować cukier w kryształkach lub też cukier trzcinowy. Ten pierwszy nie niszczy tak lubianej przez nas cremy, natomiast drugi wydobywa głębię smaku kawy.
Bitą śmietanę z kolei możemy dodatkowo ozdobić, posypując ją naturalnym kakao lub też wiórkami czekoladowymi. Choć śmietanę taką podaje się najczęściej przy napojach kawowych, doskonale smakuje także z klasycznym espresso (Espresso Con Panna). Coraz większym powodzeniem w naszym kraju cieszą się też kawy przyrządzane na wzór azjatycki, na przykład espresso z mlekiem skondensowanym (kawa po wietnamsku).
Przyprawy do kawy
Przyprawy do kawy można kupić w postaci mielonej lub też mielić je samemu w młynku nożowym. W sklepach znajdziemy też gotowe mieszanki do przyprawiania kaw. Warto zaznaczyć, że kawę można pić nie tylko z przyprawami kojarzonymi ze słodyczami (cynamon, goździki, wanilia), ale także pikantnymi (jak chilli lub kardamon).
Kawa z kardamonem
Kardamon to ostra w smaku przyprawa, którą dodaje się często do piernika lub curry. Używa się go w niewielkich ilościach.
Przepis na kawę z kardamonem:
Do filiżanki wsyp czubatą łyżeczkę mielonej kawy i dodaj na czubeczku łyżeczki sproszkowany kardamon. Dokładnie wymieszaj. Zalej wrzącą wodą. Przyprawę tę można także wsypać do ekspresu ciśnieniowego lub przepływowego.
Wanilia jako dodatek do kawy
Dodatek do ciast, lodów, kremów, czekolady i likierów, jakim jest wanilia, doskonale urozmaici także smak kawy. Najbardziej aromatyczny jest miąższ znajdujący się w strączku (lasce).
Jak przyrządzić kawę z wanilią?
- Jeśli pijesz kawę z mlekiem, podgrzej mleko z laskami wanilii (nie gotuj).
- Przygotowując kawę w ekspresie przelewowym, włóż laskę wanilii do dzbanka. Kawa, wypełniając powoli dzbanek, będzie przechodziła aromatem wanilii, a całemu procesowi będzie towarzyszył piękny aromat.

Cynamon – idealna przyprawa do kawy
Cynamon można stosować do przyrządzania kawy, ale także do jej dekoracji. Wykorzystuje się go w formie sproszkowanej lub w laskach. Kawa z cynamonem poprawia krążenie i działa jak afrodyzjak.
Przepis na kawę z cynamonem:
Dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej wsyp do filiżanki i zalej gorącą wodą do wysokości 2/3. W rondelku zagotuj niewielką ilość mleka i szybko zdejmij z palnika, gdy zacznie kipieć. Spień mleko i dodaj je do kawy, a następnie posyp piankę 1/4 łyżeczki cynamonu.
Kawa z imbirem
Imbir to doskonały dodatek do kawy, jednak jego zastosowanie jest znacznie szersze. Można nim przyprawiać zupy, pieczone mięso, ryż, jajka i oczywiście desery, ciasta, ciastka i kompoty. To niezastąpiony składnik mieszanki curry.
Przepis na kawę z imbirem i cynamonem:
Do małego garnuszka wsyp dwie łyżeczki kawy, szczyptę imbiru i 1/4 łyżeczki cynamonu. Zalej składniki 200 ml wrzątku i gotuj dwie minuty. Przelej do filiżanki, udekoruj bitą śmietaną i posyp kakao w granulkach. W razie potrzeby dosłódź miodem.
Goździki – rozgrzewająca przyprawa do kawy
Goździki, wraz z cynamonem i imbirem, stanowią doskonałe przyprawy rozgrzewające, które najchętniej stosuje się jesienią i zimą. Ich zapach nieodmiennie kojarzy się z piernikiem i świętami.
Przepis na świąteczną, goździkową kawę:
Utłucz w moździerzu 3 goździki. Wymieszaj je z kawą, cukrem pudrem i cynamonem. Wsyp składniki do małego rondelka i dodaj zimną wodę. Podgrzewaj, aż napar trzykrotnie się uniesie. Przykryj na chwilę, a następnie wymieszaj i przelej do filiżanek.
Ostre przyprawy do kawy: pieprz i papryka
Pieprz i papryka otwierają pulę nieoczywistych przypraw do kawy. Choć kojarzą się raczej z potrawami serwowanymi na obiad, jako dodatki do kawy podkręcają jej smak i dodają energii.
Przepis na kawę z pieprzem lub ostrą papryką:
Zaparz ulubioną kawę. Wymieszaj ostrą paprykę lub pieprz ze szczyptą cukru i dodaj do kawy. Można dolać mleko.
Kurkuma jako wyjątkowo zdrowy dodatek do kawy
Kurkuma wykazuje wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Wspomaga trawienie, leczy wrzody i łagodzi stany zapalne. Działa przeciwutleniająco, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Spożywana z czarnym pieprzem potęguje swoje działanie. Po przyrządzaniu kawy wystarczy posypać napar szczyptą kurkumy i gotowe!
Chili – kawa z pikantną nutką
Do zaparzonej kawy dodaj szczyptę (niewielką!) chili, by nasz napar zyskał wyrazistą, pikantną nutę. Chili, podobnie jak kurkuma, dobrze wpływa na nasz organizm: poprawia, krążenie, obniża poziom „złego” cholesterolu i działa przeciwzakrzepowo. Co więcej, wspiera proces odchudzania dzięki przyspieszaniu przemiany materii, a podczas infekcji oczyszcza drogi oddechowe.
Wyzwala wydzielanie endorfin.
Kawa z whiskey
Kawa doskonale komponuje się z wieloma alkoholami. Najpopularniejszym chyba jednak zestawieniem jest kawa z whiskey, zwana kawą po irlandzku. Rozgrzewa, dodaje energii i świetnie smakuje zwłaszcza w zimne dni.
Przepis na kawę po irlandzku:
Do wysokiej, ogrzanej szklanki wsyp 1 łyżeczkę brązowego cukru, zalej go 40 ml whiskey i 1 filiżanką kawy. Wymieszaj. Udekoruj bitą śmietaną i sproszkowanym cynamonem. Podaj ze słomką i długą łyżeczką.
Kawa z rumem lub amaretto
Słodką, niezwykle aromatyczną kawę z rumem bardzo łatwo się przyrządza, a smakuje jak najlepszy deser.
Przepis na kawę z rumem lub amaretto:
Ubij lekko 150 ml śmietany. Podgrzej 125 ml rumu lub amaretto z cukrem i napełnij taką mieszanką wysokie szklanki. Uzupełnij 300 ml mocnej kawy. Ubitą śmietankę przelej do kawy delikatnie, po spodzie łyżeczki, by utrzymywała się na powierzchni.

Kawa z cherry
Uczta dla podniebienia i dla oka! To kawa-deser, kawa-dekoracja, kawa, która rozgrzewa i zachwyca zapachem, smakiem i wyglądem.
Przepis na kawę z cherry:
Ubij jedno białko jaja, a następnie 125 ml śmietany z 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego. Wymieszaj białko ze śmietaną. Do dwóch filiżanek dodaj po łyżeczce cherry i po 1/4 masy śmietanowej.
Uzupełnij gorącą kawą i dosłódź do smaku. Od razu podawaj.
To jeszcze nie wszystkie smaczne dodatki do kawy.
Sosy i syropy do kawy
Syropy i sosy do kawy cieszą się ogromną popularnością. Są bardzo aromatyczne i wystarczy je po prostu wlać do kawy, by uzyskać pożądany smak i zapach. Czym różnią się sosy od syropów do kawy? Sosy, w przeciwieństwie do syropów, nadają kawie bardziej kremową konsystencję. Zarówno jedne, jak i drugie dodatki do kawy, znajdziemy w różnych smakach i aromatach, na przykład: czekoladowym, karmelowym, waniliowym, różanym, miodowym, kokosowym, marcepanowym, imbirowym, anyżowym, fiołkowym, a nawet o smaku białej czekolady, waty cukrowej czy gumy balonowej.
Inne dodatki do kawy
Do kawy dodaje się także mniej oczywiste przyprawy – i warto ich spróbować!
Mogą to być na przykład:
- Mięta,
- Cytryna,
- Kogel-mogel z żółtka,
- Ubite białko,
- Olej kokosowy.
A jakie są Wasze ulubione przyprawy i dodatki do kawy, bez których nie możecie żyć? Czekamy na Wasze opinie!
Moim ulubionym dodatkiem do kawy obecnie jest syrop lawendowy. Niestety nie własnej produkcji, tylko zakupiony przez neta. Jego smak, może nie zupełnie zmienia smak kawy, ale nadaje jej jakiegoś takiego szlachetniejszego aromatu. Warto spróbować.
Przed świętami od biedy, można kawę doprawić po prostu przyprawą do piernika. Byle nie miała mąki w składzie. Po co sobie dokładać kalorii i glutenu 😉
Dla mnie wystarczy, gdy kawa jest dobrej jakości i mocna, a dodatki do kawy mogą być, ale wcale nie muszą. No i najlepiej pije się kawę po dłuższej przerwie, a nie jedną za drugą, bo wtedy zupełnie traci swój smak. 😛
Ja robię kawę mrożoną starym sposobem. Moja mama kiedyś pracowała w kawiarni i taką tam podawali. Mocna, czarna, schłodzona kawa w dużej szklance. Do środka dodajemy pół kostki lodów śmietankowych (takich, jak kiedyś Bambino). Na wierzch bita śmietana i starta gorzka czekolada. Najpyszniejsza, no i przywodzi na myśl stare czasy. 😀