Jakie dodatki i przyprawy do kawy wybrać?

Odpowiednio przygotowana kawa jest często sama w sobie wybitna pod względem smakowych walorów. Osoby, które nie są przyzwyczajone do jej specyficznej goryczy lub nie przepadają za czystym smakiem tego naparu, często wolą jednak wybrać kawę z przyprawami. Jakie dodatki do kawy możemy wybrać oraz z jakiego przepisu skorzystać, aby przyrządzić idealny napój? Możesz dowiedzieć się tego w poniższym artykule.

Kawa z dodatkami

Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie dodatki lub przyprawy do kawy najlepiej sprawdzą się w połączeniu z charakterystycznym smakiem naparu, warto najpierw ocenić gatunek zakupionej kawy. Jej smak, choć na ogół dosyć charakterystyczny, zależy o wielu pomniejszych czynników- na przykład sposobu palenia oraz parzenia ziaren. Przykładowo, w przypadku ziaren średnio palonych, część aromatu napoju ulatnia się, a jego smak jednocześnie zyskuje głębię oraz moc. Jest to powód, dla którego dołączenie przypraw lub dodatków świetnie sprawdza się w przypadku tego gatunku kawy.

Jaki smak możemy nadać naszej ulubionej kawie? Cóż, istnieje wiele kierunków, które możemy obrać. Otrzymany napój może charakteryzować się słodką lub słoną nutą, ponadto przy użyciu dodatków do kawy możemy nadać mu gorzkiego lub ostrego aromatu. Bardzo często, picie opisywanego naparu pozwala nam również na wyczucie nuty owocowej, kwiatowej oraz smaku czekoladowego, orzechowego czy karmelowego.

Warto wypróbować “na własnej skórze” różne połączenia smaków, otrzymanych przy użyciu przypraw do kawy. Każdemu będzie pasować inna odmiana napoju, bardzo często rodzaj wybranej kawy z dodatkami zależy od naszego nastroju lub przekąski którą zamierzamy skonsumować wraz z napojem. Ostatecznie otrzymany smak kawy jest również wynikiem różnic kulturowych- w niektórych krajach, za olbrzymią profanację uważa się dodanie do kawy mleka czy cukru. W innych, od zawsze lepiej sprzedawały się produkty z olbrzymią ilością przypraw, dodatków i ulepszaczy.

Jakie dodatki do kawy?

Do najpopularniejszych dodatków do kawy uważa się za pewno cukier i mleko (to ostatnie rozszerzone w ostatnich czasach o wiele różnych odmian- wyróżniamy bowiem mleko sojowe, owsiane, bez laktozy czy migdałowe). Tych dodatków jest oczywiście o wiele więcej.

Do słodzenia kawy można użyć również zdrowszych dodatków, na przykład poprzez użycie miodu. Jeżeli pragniemy zrzucić kilka kilogramów i próbujemy ograniczyć ilość spożywanych kalorii, możemy również wykorzystać w tym celu słodzik (na przykład zawierający stewię).

Bardzo popularnymi produktami do przygotowania kawy z dodatkami (użytkowanymi szczególnie w kawiarniach) są smakowe syropy. Pozwalają one uzyskać szeroką gamę walorów smakowych, od czekoladowego, przez waniliowy po bardziej wyrafinowane nuty, takie jak wiśniowy, kokosowy oraz korzenny. Należy jednak pamiętać, że syropy odznaczają się dosyć intensywnym smakiem oraz intensywnością, dlatego nie należy przesadzać z używaną ich ilością. Ponadto, są stosunkowo wysokokalorycznym produktem spożywczym. Jeżeli pragniemy wybrać zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę, istnieje zawsze opcja udoskonalenia napoju przyprawami do kawy.

Najlepsze przyprawy do kawy?

Do najpowszechniej używanych produktów przy przygotowywaniu kawy z przyprawami, zaliczamy między innymi cynamon, kakao oraz trzcinowy cukier. Tych przypraw istnieje oczywiście o wiele, wiele więcej. Wybór konkretnego składnika zależy oczywiście od efektu jaki chcemy uzyskać.

Jakie jeszcze przyprawy do kawy są dostępne na rynku? Oczywiście, możemy wybrać również anyż oraz imbir (które, podobnie jak cynamon, zaliczamy do przypraw korzennych). Inną opcją jest dodanie do napoju kurkumy lub goździków. W jakiej formie użyć tych przypraw?

Ważne jest, aby stosować je w rozsądnej ilości. Przykładowo, jeżeli chcemy przygotować kawę przyprawioną goździkami, najlepiej na początku użyć jedynie 2-3 goździków oraz dodać je w formie zmielonej do podobnie przygotowanych ziaren. W nadmiernej liczbie, mogą one całkowicie zepsuć aromat napoju oraz jego smak. Warto również wiedzieć, które przyprawy do kawy dobrze się ze sobą komponują- przykładowo, świetnym połączeniem będzie użycie kilku różnych przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździk, kurkuma oraz imbir.

Podsumowując, istnieje wiele sposób ulepszenia smaku kawy, tak aby odznaczała się idealnymi dla nas walorami smakowymi oraz zapachowymi. Możemy wykorzystać do tego celu wszelakie dodatki- takie jak syropy, mleko, cukier, oraz przyprawy- korzenne, cukier trzcinowy, kakao i wiele innych. Możemy więc dopasować wybrane produkty spożywcze w zależności od tego, jaki smak pragniemy uzyskać, ale również w oparciu o to, czy pragniemy zakupić bardziej naturalny produkt lub taki cechujący się obniżoną kalorycznością. Warto również dopasować wybrane dodatki lub przyprawy uwzględniając gatunek przygotowywanej przez nas kawy oraz sposobu jej parzenia- ma to olbrzymi wpływ na komponowanie się goryczki napoju z innymi nutami smakowymi. Najlepszą kawą to łączenia z dodatkowymi smakami jest kawa średnio palona.

Oceń:
[Wszystkie: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz